onsdag 18. januar 2012

Hva hadde du sagt hvis jeg sa jeg skulle brenne opp 440 400,- ?


Gjennomsnittslønna for alle arbeidere i Norge var i 2010, 36 7000 kr, noe som tilsvarer en årslønn på 440 400,-. Så, å brenne 440 400,- opp ville tilsvare å hive en hel årslønn ut gjennom vinduet.
Hadde du blitt fornærmet? Hadde du syns jeg hadde gått fra vettet? Ja, for tenk på alt man kan gjøre med nesten en halv million kroner da...

Nettopp disse spørsmålene og meningene hadde disiplene i Matteus 26. I Matteus 26:6 -13 kan vi lese om når Maria salver Jesus med den dyreste salven hun har. Det blir sagt at den var verdt en hel årslønn og at hun i utgangspunktet hadde ment å ha den som gave til sin fremtidige ektemann. Men hun valgte å bruke den på denne ene mannen, som hun ikke engang skulle gifte seg med. Hun gav opp sitt liv for denne mannen. Hun må tydligvis ha sett noe til og med ikke disiplene, som hadde tilbragt tre år sammen med Jesus, hadde sett.

Jonathan D. Helser forteller oss at Maria tappet inn i noe førut dets tid. Før Jesus hadde dødd på korset valgte hun å legge ned sitt liv, for han. Hun så hvem han virkelig var . Hun så noe som skulle komme, og valgte å gå inn i det. Helser nevner at hun kan regnes som en av de første tilbederne i den nye pakt, selv om ikke pakten enda var opprettet. Hun var en tilbeder av hjertet. Bare dette i seg selv er jo en hel undervisningstale.

Jesus fortalte at Maria hadde gjort noe "fantastisk betydningfult" (The message oversettelsen) for han. Hun salvet han for hans gravferd. Maria helte denne salven/oljen over hodet hans mens han satt til bordet. Olje setter seg ganske godt, og vi kan regne med at Jesus ikke hadde noe fancy shampoo til å vaske det ut med. Så både lukta og selve oljen satt nok ganske godt fast i både Jesu hår og klær i lengre tid. Det som kommer nå syns jeg er sterkt. Da Jesus var i Getsemane og ba, og dødsangst kom over han - kjente han duften av Marias tilbedelse. Da Judas forrådte han for 30 sølvpenger, kjente han duften av Marias tilbedelse. Da overprestene og de eldste overtalte folkemengden til å løslate Barabbas istedenfor Jesus, kjente han duften av Marias tilbedelse. Da han ble spyttet på, blandet spyttet seg med oljen, men alt han kjente var duften av Marias tilbedelse. Da de satte tornekrona på hans hode og naglet han til korset, blandet blodet seg med oljen og han kjente duften av Marias tilbedelse.
Tenk på det. Til og med da Jesus kom gående inn til Satan og forlangte å få nøklene til dødsriket, så var det en duft av tilbedelse som fulgte med han.
Det du gir til Gud her på jorden lager gjenklang inn i evigheten. Dette bekrefter også Jesus med at han i vers 13 sier "Sannelig, jeg sier dere: Overalt i verden hvor evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne" Enda idag, 2000 år senere prater vi om denne hendelsen.
Maria hadde valgt å legge ned sitt liv for denne mannen, og det er kun et privilegium vi har her på jorda. Når vi en gang skal til himmelen er det ikke lengre et valg vi tar, der vil alle cellene i kroppen vår automatisk tilbe i møte med han som skapte oss! Jeg tror virkelig ikke vi forstår hvor mye Gud setter pris på det vi ofrer og gir til han mens vi er her på jorda. Vi gir han noe som vi ikke kan gi når vi møter han ansikt til ansikt. Derfor tror jeg oljen til Maria duftet enda bedre og sterkere da Jesus kom til himmelen og han møtte Pappa Gud. Nettopp fordi de har ikke den type parfyme i himmelen.



-----
Tilbedelse er å gi tilbake det Gud har gitt til oss først. "Vi elsker, for at Han elsket oss først" 1 Johannes 4:19. Da Gud skapte Adam tok han støvet på marken og blåste liv i det. Det første Adam gjorde var å blåse liv tilbake på Gud, og det første han så var rett inn i ansiktet til sin skaper. Dette er hovedmeningen med livet vårt. Å få leve på den plassen at vi puster tilbake det Gud først pustet i oss, ansikt til ansikt med han. Sang, musikk, dans, maling etc. er ikke definisjonen på tilbedelse, selv om det kanskje har blitt fremstilt sånn i store deler av den vestlige verden. Det er uttrykk for tilbedelse. Å være en tilbeder handler ikke om hva vi kan prestere, men hvem han skapte oss til å være. Ordet tilbedelse betyr faktisk "bow down and press your face against the dust". Jeg ønsker å avslutte med første verset i Salomos høysang; "La han kysse meg, med kyssene fra sin munn."
Det var der alt startet, og alt ender. Det er alfa og omega.




Det jeg nå har skrevvet kommer ut fra Jonathan David Helser sin undervisning "Worship echoes" på albumet Abba. Dette får du kjøpt på iTunes. Kim Walker-Smith har også nylig hatt en tale om dette i Bethel church, Redding. Denne kan du se, mot en liten avgift, på denne linken http://www.ibethel.tv/watch/1202/sunday-night/2012/01/15.

2 kommentarer:

  1. Spennende vri av en velkjent bibelfortelling ;)

    SvarSlett
  2. Heipådeg. Jeg leste dette:P

    SvarSlett